ESC 2018 - dagen derpå

Så er den store kvelden over og storfavoritten Israel stakk av med seieren. Kvelden var fullspekket av flotte opptredener og mange overraskende øyeblikk, på godt og vondt.

Først og fremst, Storbritannia. Jeg har så vondt av hva som skjedde med SuRie under opptreden hennes. Jeg kan ikke fatte at det er mulig at tullinger fra publikum kan så enkelt ta seg opp til scenen og nå fram til artisten på scenen. Noe så uforsvarlig og kritikkverdi! Det kunne jo virkelig skjedd noe alvorlig og farlig. Ikke er det første gangen det har skjedd heller. Da det skjedde med Spania i 2010 og med Jamala i fjor, så var det relativt harmløst, men i år tok mannen som stormet scenen mikrofonen til SuRie. Helt forferdelig. Men tross det som skjedde, da SuRie fikk tilbake mikrofonen leverte hun enormt bra og taklet det beundringsverdig godt.

Ellers gikk heldigvis resten av opptredenene planlagt for seg. Alexander Rybak og danserne gjorde en god jobb på scenen som vi skal være stolt over.

"Europe, stop voting now!" Avstemminga ja, virkelig et kapittel for seg selv. Det var ganske utrolig hvor store forskjeller det var ved enkelte bidrag mellom jurystemmene og telefonstemmene. Jeg er kjempeglad for 12-eren fra Italia, det var en hyggelig overraskelse. Morsomt og uventet at Østerrike vant jury poengene. Ellers vil jeg si at juryene var rimelig på bærtur i forhold til hva folket virkelig mente og ønsket. Ukraina på sisteplass med 11 poeng hos juryen, mens folket løfta Ukraina opp og sikret Ukraina 17. plass og 130 poeng. Danmark var ikke spesielt populær blant juryen og ga vikingene bare 38 poeng. Seerne likte derimot Danmark, og Danmark endte på på 9. plass med 226 poeng. Gratulerer med det, Danmark, kjempegøy! Italia fikk heller ikke mye skryt av juryen, de fikk 17. plass med 59 poeng. Der var folket ikke enig, Italia ble landet med 3. mest stemmer, og Italia landet på 5. plass med 308 poeng. Tsjekkia fikk ikke helt de store poengsummene heller, men sannelig ble det 6. plass med 281 poeng. Vinneren Israel fikk 3. plass av juryen, og Sverige ble rost opp i skyene med 2. plass 253 poeng. Det skulle jammen meg forandre seg. Seerne var ikke like imponerte, de jekka ned svenskene og Sverige endte med 7. plass og 274 poeng, altså kun 19 poeng fra telefonstemmene. Det overrasket meg veldig at Australia ble årets sisteplass hos seerne, med bare 9 poeng. Australia fikk ikke så mange poeng fra folket i fjor heller. Kan det være et tegn på at den gjennomsnittlige seer ikke støtter Australias deltakelse i Eurovision i så veldig stor grad? Spania syntes jeg også fikk overraskende lite poeng fra telefonstemmene.

Ellers syns jeg det var trist å se Finland nest sist på poengtavla. Storbritannia hadde også fortjent mye høyere poengscore enn 48 poeng, uavhengig av hva som skjedde på scenen. I 2017 fikk de 111 poeng. Hyggelig at Norge fikk såppas mange poeng fra telefonstemmene da! Og jeg er veldig glad på Tyskland sine vegne, 4. plass er utrolig bra etter så mange år med begredelige resultater. Jeg var dessverre altfor opprørt av skandalen under Storbritannias opptreden til å få med meg noe særlig av både Serbia, Tyskland og Albanias opptredener. Tar det igjen senere når jeg ser opp igjen finalen med friskere, nøytrale og forberedte øyne.

Så var det vinneren Israel. Helt greit, overhodet ikke overraskende. Syns kanskje ikke Israels opptreden var en vinneropptreden. Veldig gøy at det ble slik at Salvador Sobral, som slakta Israels bidrag, måtte gi pokalen videre til Netta. For en kontrast mellom de to vinnerne. Det jeg liker med Netta og Toy er budskapet, både #MeToo budskapet og at man er forskjellig og at man må feire det unike og mangfoldet, Netta er et flott forbilde.

Og slik endte altså Eurovision Song Contest 2018. Som alltid har det vært noen flotte uker med forberedelser frem til gårsdagen, og det er litt vemodig at det hele nå er over. Men vil sitere Padraig Muldoon fra Wiwibloggs, Eurovision er en livsstil, ikke bare en kveld i året.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Min vurdering: Østerrike, Russland, Kroatia, Latvia, Romania og Danmark

Østerrike: Pænda - Limits Først ut i dette vurderingsinnlegget er Østerrike. De stiller med Pænda og låten Limits. Dette syns jeg er en vel...