Rekkefølgen på semifinalene 2018

I dag 3. april ble rekkefølgen på årets bidrag i semi-finalene offentliggjort.I første semi-finale er det mange sterke bidrag, og jeg som mange, mener at dette er semi-finalen med det mest trange nåløyet. Her er det mange fan-favoritter og bidrag som ligger høyt på oddsen og bettinglistene. Jeg er generelt veldig fornøyd med med startnumrene i denne semi finalen. Å starte med Aserbajdsjan ser jeg på som helt ok, ikke det dummeste å starte med, men de kunne gjerne valgt et bidrag med litt mer svung over seg. Samme gjelder avslutningsnummeret, men er hakket mer fornøyd med Kypros og "Fuego" som siste sang ut. Resten av programmet blir veldig variert med god dynamikk. Veldig spent på hvordan hver delegasjon vil utforme sine bidrag visuelt på scenen.

Andre semi-finale starter med en kar vi kjenner godt, vår egen Alexander Rybak. Godt valg, og ikke uventet. Et bidrag med bare godt humør og fengende fra start  til slutt. Kvelden avsluttes med Ukraina, og ut i fra deres egen nasjonale finale lover dette godt for en forrykende avslutning. MELOVIN hadde et veldig sterkt sceneshow, og gjør han noe liknende eller noe med samme kraft i Lisboa vil bli veldig bra. Ellers er min personlig mening om andre semi-finale, som jeg har inntrykk av at flere rundt i Europa har, er at denne semi-finalen er litt svakere. Det er ikke fullt så mange forhåndsfavoritter i denne semi-finalen, og det vil overraske meg veldig om ikke Norge kommer godt ut av det.

Når rekkefølgen blir kjent er det alltid diskusjon om landene har vært heldige eller uheldige med plasseringen sin. Mange vil mene at det er uheldig å være første- eller andremann. Her er jeg helt uenig. Jeg har sett på semi-finalene de fem siste årene, og ut i fra resultatene fra begge semi-finalene de dem siste årene er det ingen bevis på at et bidrag er dødsdømt om de er en av de to første ut på scenen.

2017: 
1SF: 1. Sverige. Robin Bengtsson, videre til finalen og endte opp med 5. plass i finalen
         2. Georgia. Tamara Garchechiladze. Ut i SF, 11. plass i SF
2SF: 1. Serbia. Tijana Bogicevic. Ut i SF, 11. plass i SF
         2. Østerrike. Nathan Trent. Videre til finalen

2016:
1SF: 1. Finland. Sandja. Ut i SF, 15 plass i SF
         2. Hellas. Argo. Ut i SF, 16. plass i SF
2SF: 1. Latvia. Justs. Videre til finalen
         2. Polen. Michal Szpak. Videre til finalen. 

2015:
1SF: 1. Moldova. Eduard Romanyuta. Ut, 11. plass i SF
         2. Armenia. Genealogy, videre til finalen
2SF: 1. Litauen. Monika & Vaidas. Videre til finalen
         2. Irland. Molly Sterling. Ut, 12. plass i SF

2014:
1SF: 1. Armenia. Aram MP3. Videre i til finalen, endte opp med 4. plass i finalen
         2. Latvia. Aarzemnieki. Ut i SF, 13. plass i SF
2SF: 1. Malta. Firelight. Videre til finalen 
         2. Israel. Mei Finegold. Ut i SF, 14. plass i SF

2013: 
1SF: 1. Østerrike. Natalia Kelly. Ut i SF, 14. plass i SF
         2. Estland. Birgit. Videre til finalen
2SF. 1. Latvia. PeR. Ut i SF, 17. plass i SF.
        2. San Marino. Valentina Monetta. Ut i SF, 11. plass i SF

Ut i fra følgene tall og fakta konkluderer jeg med at det slettes ikke trenger å være en ulempe å være av de to første ut. I løpet av de siste 5 årene har:
- Kun to semi-finaler endt med ingen første- og andremann videre.
- Ingen år med ingen videre fra semi-finalene
- 9/20 har gått videre, omtrent halvparten = ca. 50 % sjanse for å gå videre. Uten at jeg har studert på det, er jeg helt sikker på at det er ikke mye større sjanse for å gå videre om du har for eksempel startnummer 7.
- De som røyk ut i SFene var stort sett ikke store favoritter. Flere av bidragene var svake. Man kan ikke skylde på dårlig startnummer for alle de som ikke gikk videre.

Dette tør jeg si med den største sikkerhet. Startnummer er IKKE avgjørende. Det som betyr noe er om låta er god og om folket og juriene liker den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Min vurdering: Østerrike, Russland, Kroatia, Latvia, Romania og Danmark

Østerrike: Pænda - Limits Først ut i dette vurderingsinnlegget er Østerrike. De stiller med Pænda og låten Limits. Dette syns jeg er en vel...